No more plywood

In the Bourne Legacy movie (www.thebournelegacy.com), this wall is covered in plywood.  But soon after the Universal crew left in early November, Jesse Tuttle and company finished the reinstallation of the restored original six-over-six window sash into the north wall of the study.    So I wanted to show it to you and also prove that, unlike as shown in the movie, we didn’t burn down the house  (as an all-volunteer non-profit organization we are eager for contributions to assist the restoration – just not that eager).

Next Spring, we hope to remove the rest of the plywood on the Federal period bays (to the left of the photo)….

Look out below!

Flooring patches in the NE Parlor

Up until early September, you had to be very careful in this room.  One false step and you would end up in the basement.   But thanks to the efforts of Jesse Tuttle and company, who rebuilt/reinforced the framing below and patched in the flooring,  visitors to the house can walk around the room without a trip to the emergency room.

Brothers and sisters

The reason the house is standing taller and the roof planes are cutting cleaner is that there have been a lot of structural repairs underneath the hood.   Where possible, Jesse and his team have tried to “sister” onto the existing framing, providing new wood on either side of the two hundred-year-old original timbers (I guess they are some “brothers”  in there as well).   Below are some examples from the NE Federal Dining Room bay:

Framed

In early August, we watched with horror as the study wall literally began to disappear as we began exposing the sheathing.  Years of unchecked water infiltration had completely destroyed the integrity of the sheathing and framing, so where it existed at all, it crumbled to the touch.  So, it was a good thing to see a solid replacement it its place last weekend, awaiting the return of its window sash (sorry still need some work on the jambs and sill).

Until then, we are looking at plywood (keeps the critters out).

Project Update (lots to report)

Was able to visit the house last weekend and see all of the progress made by the team in the last month or so.  A lot has happened since I last reported in.  No more gaping holes in the roof to observe the heavens (see my last post), no more rotten sill and roof plates that were only usable as garden mulch, and, yes, we now actually have a wall in the study. It’s been quite the journey since this work glove arrived, brand new on the job site in mid-July.

The cumulative impact of all of Tuttle Construction’s hard work is immediately visible as you approach the house. The house stands straighter, and prouder.

Follow the next posts for a look inside and out.

Seeing Sky

 

In the last couple of weeks of August, we saw a lot of sky.  Too much actually.   And the somewhat alarming site of a head or a hand emerging from the roof:

But it was all for a good cause.  Before we could start putting down new roofing, we had to repair the rotten sections of rafters and plates.

One of the worst areas was the transition between the 1812 house and the 1849 Davis addition.  In order to provide wide-ranging (western) river views in the new section of the house, the architect placed the chimney stacks on the east wall of the new addition. While this provided attractive room layouts, it also resulted in the new chimney stacks being placed squarely within the roof valleys dividing the old and new sections of the house (see second photo from top for location).

So aesthetics were preserved but functionality lost out.  Water inevitably built up behind the chimneys, got inside, and rotted the framing below.   This problem was compounded by the awkward way the carpenters interpreted the architect’s instructions.  Rather than reframe the old section to match the new, they simply left the old Federal hip rafter in place and put some boards on top to “cob” the two sections together.

Jesse and the team worked methodically to repair each of these problem areas, patching in new material to provide a strong base for the new roof (and keeping things covered up during the frequent rain squalls):


Back to School

So maybe you were wondering why its been so quiet here on the Daybook?   Well, the project continues along , but your correspondent has returned to the academy for another year of middle-aged student-hood.   Columbia University’s graduate program in Historic Preservation to be exact.  Wish me luck!  And I will try to catch us up with what’s been happening recently at the Dr. Oliver Bronson House.